Spar penger på el-bil

Kan en spare penger på å kjøre elbil i forhold til å kjøre en bensin/diesel- dreven bil? Viktig at du setter opp et detaljert regnestykke på verdifallet, nybilprisen, kjørelengden og hvor mye du bruker på bompenger og parkeringsavgifter. Slik kan du finne ut om det er noe å spare på å kjøre elbil, om det er lønnsomt eller ikke. På nettet finner du flere elbil-kalkulatorer som regner det fort ut for deg, om det lønner seg med elbil. Har du høye bomavgifter og parkeringsutgifter viser det seg at det er ikke dumt med elbil. Lønner det seg med en billig eller dyr elbil-modell? De modellene som er billigst er de en kan spare mest penger på, men har du månedskostnader på mer enn 2.000 kroner vil også en dyrere kunne forsvares økonomisk. Dersom fordelene med gratis bompassering og parkering faller bort vil diesel/bensin-biler bli et like lønnsomt valg. Konklusjonen til elbilkalkulatoren sier at billig elbil er lønnsomt og dyr elbil er ulønnsomt å kjøre, i forhold til bensin/diesel- biler.

Tror elbiler vil være konkurransedyktige på sikt

De fleste som kjøper elbiler glemmer å tenke på det fremtidige verdifallet. For å beregne månedskostnaden må en ta med verdifallet, og hva det koster å kjøre per kilometer som for mange er nesten null. Verdifallet vil vi anta er på minst fem prosent mer i året, de tre første årene. Det er også stor usikkerhet angående teknologien, den skifter fort og ny kan ta over, eller at fordelene fjernes helt. Nesten alle bilfirmaer har en elektronisk bilsatsing, og her kommer det nyheter på løpende bånd. Spennende! En må likevel spør seg er el-bilen konkurransedyktig? Dersom du kan få tak i brukt el-bil med batterier som er godt vedlikeholdt, da er det penger å spare. Da har verdifallet blitt tatt av den som kjøpte bilen ny, og du har sikret deg rimelig parkering og transport. Mange tror elbilen vil bli mer og mer konkurransedyktig i årene som kommer. Elbiler er svært billige i drift, og masseproduksjon og teknologiutvikling vil redusere innkjøpsprisen. Det blir spennende å se hva fremtiden bringer.

Elbilen bidrar til mindre forurensing og støy

I byer og tettsteder er trafikkstøy og luftkvalitet en stor plage, og derfor vil elbiler være et kjærkomment virkemiddel til å få den ned. Elbiler er nesten lydløse og støyer mindre enn vanlige biler. De har ikke en bråkete forbrenningsmotor, man hører i høy fart kun lyden fra dekkene og vinden. I lav fart vil den elektriske motoren bare gi fra seg en svak pipelyd. Luftkvaliteten i byene kan også bli bedre med elbiler. Med dagens teknologi er det riktig at produksjonen av elbiler slipper ut mer CO2 enn vanlige biler. Men ser man hele bilens livsløp under ett, altså både produksjon og bruk, er utslippene lavere. Fordelene med elbil er mange, og en sparer penger på at det ikke er engangsavgift, ingen moms ved kjøp, halv firmabilbeskatning, 455 kroner i årsavgift. Andre kommunale fordeler som reguleres kan være gratis offentlig parkering, fritak for bompenger, fritak for kjøring i kollektivfeltet, gratis ferge, gratis lading på de fleste offentlige ladestasjoner. Det er masse å spare på elbil!

Add a Comment

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *