Privatleasing: Å lease kan være billigere enn å eie

Vi skifter bil forholdsvis ofte her i Norge, og et av de store spørsmålene er gjerne om man skal lease eller kjøpe bilen. I dag er det svært mange som har oppdaget fordelene med privatleasing, og ikke minst at det kan være en billigere løsning enn å eie bilen selv. Vi skal derfor se litt nærmere på fordeler og ulemper ved disse to metodene.

Hva er egentlig privatleasing?

Leasing, eller privatleasing som det også kalles, er rett en slett en alternativ metode til å finansiere kjøpet av din nye bil. Det betyr at finansieringsselskapet kjøper bilen til deg, og du leier den av dem i en bestemt periode. Deretter leveres bilen tilbake. De fleste kontrakter er gjerne på tre

eller fire år, og du er forpliktet til å leie bilen i hele den avtalte perioden. Det er også vanlig å avtale en fast kjørelengde per måned, som kan justeres om nødvendig.

Flere vil mene at privatleasing er det samme som å leie bil, og på en måte likner de to metodene på hverandre. I begge tilfeller leier du bilen av et selskap som eier bilen, men med leasing er det ingen begrensninger på bruken. I tillegg er det du som bruker som har ansvaret for å vedlikeholde bilen, hvilket vil si at du selv må betale for diverse serviceettersyn, akkurat som om bilen hadde vært din egen.

Fordeler og ulemper

Det er fordeler og ulemper med alt. Vi har satt opp en liten liste med argumenter for privatleasing:

  • Med privatleasing har du alltid en helt ny og driftsikker bil
  • Du har faste månedlige kostnader, noe som gir deg et forutsigbart budsjett
  • Du trenger ikke å låne penger, og kan eventuelt bruke dine lånemuligheter på andre ting
  • Du binder ikke opp kapital

Ovenstående er de største fordelene med privatleasing. Det er viktig å huske på at du selv må ordne med forsikring, og du er også ansvarlig for at holde bilen i god stand slik at den ikke mister verdi. Det finnes også noen ulemper og de kommer her:

  • Du må i flere tilfeller ut med en større egenandel ved oppstart av leasingperioden, og disse pengene får du ikke igjen.
  • Om situasjonen din forandre seg underveis i leasingperioden, så kan det være vanskelig å endre avtalen eller komme ut av den. Alt lar seg gjøre, men det kan bli dyrt.
  • Akkurat som når du eier bilen selv må du sørge for drivstoff, forsikring, reparasjoner, service og årsavgift på bilen.

Billån

Skal du kjøpe bil er det de færreste som har alle pengene som trengs selv. Her finnes det mange løsninger. Du kan enten kan gå til den banken du bruker daglig, eller sjekke med Scandilån.com Norge. De har en oppdatert liste over de bankene som har det beste tilbudet. Uansett hvilken bank eller finansieringsselskap du velger må du betale renter på lånet. Renten på et billån ligger for tiden på mellom 4 – 7 % i effektiv rente. Det blir derfor en del penger i året om du skal kjøpe en bil til, for eksempel, 250 000 kr.

Renten på et billån avgjøres ut fra flere faktorer. En av dem er din personlige økonomi og den kredittvurdering som gjennomføres når du søker om et lån. En annen er hvor mye egenkapital du kan stille med. Flere banker krever at du må ha minst 35 %. Jo høyere egenkapital du kan stille med, desto lavere rente vil du få tilbudt.

Når du setter de to metodene opp mot hverandre er det vanskelig å si hvilken løsning som er den beste, men i mange tilfeller vil leasing være litt billigere enn å eie bilen selv.

Add a Comment

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *