Hvor mye koster det å eie en bil?

Mange bileiere irriterer seg mest over bompengeutgifter og høye bensinpriser. Men hvor mye koster det egentlig å ha en bil, og hvilke utgifter er det som tærer hardest på lommeboka?

Den definitivt største utgiften med å ha en nyere bil er verditapet. En ny bil halveres gjerne i verdi på ca. 5 år. Hvis vi tar utgangspunkt i en bil som koster kr. 400 000, så utgjør det 40 000 i året, eller drøye 3 000 kroner i måneden. Verditapet blir naturlig nok mindre på en eldre bil, og på et visst punkt blir bilen i praksis tilnærmet verdiløs. Da er det reparasjonskostnadene som er de største.

På en ny bil er derimot reparasjonskostnadene nærmest fraværende. Service må på de fleste modeller utføres hvert eller annethvert år, noe som normalt beløper seg til mellom 5 og 10 000 kroner. I tillegg kan det være slitedeler som bremser eller vindusviskere som må skiftes, og nye dekk må kanskje kjøpes. En gammel bil kan være svært rimelig å eie hvis man har flaks eller er litt nevenyttig, men det kan også bli en utgiftsbombe dersom større ting skulle ryke.

Drivstoffutgifter varierer også veldig fra modell til modell, og med dagens drivstoffpriser blir det fort 15 – 20 000 kroner i året med en kjørelengde på 12 000 km. På en elbil blir dette veldig mye rimeligere, og hvis man stort sett lader hjemme kan man fint slippe unna med et par tusenlapper i året.

Forsikring og årsavgift utgjør også en betydelig utgift for de fleste, og vil ofte ligge på mellom 5 og 10 000 kroner. Parkering, bilvask og andre småutgifter kan naturlig nok også variere veldig, men for de fleste vil det holde med 5 – 10 000 kroner her også.

Man kan få inntrykk av at bompenger er bilistens største irritasjonsmoment, men i dette perspektivet er det klart at det ikke utgjør den helt store summen. Hvis man ønsker å senke utgiftene til bil ville det være mer tjenlig å forsøke å regjeringen til å senke bilavgiftene.

Add a Comment

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *